Menu Sluiten

Verticuteermachines


Verticuteermachines

Tuinbouw en verticuteermachines.

Voor een perfect verzorgd gazon volstaat het vaak niet om alleen wekelijks te maaien. Verticuteren is een belangrijke taak om minstens één keer per jaar uit te voeren. De messen van verticuteermachines maken het gazon los, bestrijden gazonvilt, voorkomen verspreiding van mos en zorgen voor voldoende beluchting van het gras.

Verticuteermachines zorgen zo voor een verluchting van de bodem. Water, zuurstof en voedingsstoffen kunnen zo opnieuw tot de graswortels dringen. Met zeven vaste dubbele messen, waarvan het werkdieptebereik zesvoudig verstelbaar is, bewerkt de verticuteermachine jouw gazon effectief maar voorzichtig. Dit is de enige manier om een blijvend gezonde en sterke groei van het gras te garanderen.

Het aanbod aan verticuteermachines wordt meestal opgedeeld in enerzijds de verticuteermachines op benzine en anderzijds op elektriciteit. Een elektrische verticuteermachines hebben een beperktere actieradius, maar is stiller. Voor een ruim gazon of bij de onbeschikbaarheid van een stopcontact is een verticuteermachine op benzine aangewezen.

Durf echter ook verder te kijken dan de aandrijving. Let daarom ook goed op de capaciteit, de instelbare hoogte en de maaibreedte van de verticuteermachine. Weet eveneens dat een verticuteermachine met holle messen beter is om de aarde te beluchten. Geen zorgen: bij een klein gazon dat je slechts twee keer per jaar verlucht, is een massief mes even goed.

Bij het maaien van gras blijft er altijd maaisel achter, het wordt uiteindelijk een soort viltlaag. Dit dood gras wordt op termijn steeds dikker, en wordt harder als men erop loopt. Hierdoor kan er geen lucht meer bij de wortels komen, waardoor het gras niet meer goed groeit. Men dient deze viltlaag te verwijderen, voordat het te dik en te hard wordt. Het weghalen van de viltlaag noemt men verticuteren.

Voor het handmatig verticuteren kan een kleine verticuteermachine worden gebruikt. Deze harken hebben haakvormige stalen messen, en kunnen ook van wieltjes zijn voorzien. Het werken ermee is zwaar, omdat er veel kracht moet worden gezet.

Ze worden daarom voornamelijk gebruikt voor kleine tuinen. Een verticuteermachine heeft een ronddraaiende rol met stalen messen. Er zijn elektrisch aangedreven machines, en machines met een benzinemotor. Deze laatste zijn meer geschikt voor professioneel gebruik en/of om grote oppervlakken mee te verticuteren.

Het verticuteren doe je in rechte banen. Afhankelijk van de hoeveelheid mos in je gras, verticuteer je in 1, 2 of 3 richtingen. Stel allereerst de juiste werkdiepte van de messen in. De diepte van je messen is afhankelijk van de dikte van de viltlaag. Meestal is 5 mm voor de 1ste fase diep genoeg. Wanneer je het gazon in 1 richting hebt geverticuteerd, doe je hetzelfde in de andere richting. Hierbij kan je de messen indien nodig iets dieper, op 10 mm instellen.

Info over verticuteermachines

Meer informatie over Verticuteermachines

Het gebruik van verticuteermachines in de landbouw en de tuinbouw.

Voor het handmatig verticuteren kan een verticuteerhark worden gebruikt. Deze harken hebben haakvormige stalen messen, en kunnen ook van wieltjes zijn voorzien. Het werken ermee is zwaar, omdat er veel kracht moet worden gezet. Ze worden daarom voornamelijk gebruikt voor kleinere tuinen.

Een verticuteermachine heeft een ronddraaiende rol met stalen messen

Zo vaak hoeft u het gazon niet te verticuteren. Afhankelijk van het gazon maar twee keer per jaar. Als u veel mos groei heeft gehad, mag u gerust in het najaar een tweede keer verticuteren, anders volstaat slechts één keer. De eerste keer in april of mei en indien de bodem uit klei of veengrond bestaat mag u het ook nog een keer in september of oktober verticuteren.

Op klei of veengrond groeien mossen namelijk heel erg snel, de bodem is namelijk een stuk zuurder, waardoor u het liefst voor de winterrust het gazon wil herstellen. Deze mossen er uithalen en eventueel nieuw gras zaaien en mesten is wat het best gedaan kan worden in oktober. Zo bent u namelijk verzekerd van een mooi gazon in het voorjaar.

Meer info over verticuteermachines nu op www.vanhaute-landbouwmachines.be.

Tags

Herstelling Verticuteermachines | Landbouwmachines Verticuteermachine | Leveranciers Verticuteermachines | Onderhoud Verticuteermachines | Ruwterreimaaiers Grillo | Verticuteermachines Billy Goat | Verti |